Biografie

Mijn cultuurfundamenten heb ik gekregen bij mijn Studie Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht, waar ik cultuur in al haar verschijningsvormen heb leren kennen. Bij de vakgroep fonetiek leerde ik de mogelijkheden van computers kennen bij taal en cultuur. Na mijn afstuderen heb ik een aantal jaren als taaltechnoloog gewerkt bij het Haarlemse bedrijf Mediasystemen, dat hard- en software maakte voor kranten- en tijdschriftredacties. Mijn belangrijkste bijdrage daar was naast het verzorgen van cursussen in binnen- en buitenland een module dat er voor moest zorgen dat (te) lange woorden op een bruikbare manier afgebroken werden.

In 1992 begon ik mijn eigen bedrijf, waarmee ik al snel inhaakte op de ontwikkelingen bij Internet. Via collectieautomatiseerder Adlib kwam ik in aanraking met het fenomeen collectieautomatisering bij bibliotheken en musea. Als begeleider van studenten van de vakgroep Informatica van de Universiteit van Utrecht heb ik een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van een webinterface voor bibliotheken en musea bij de Adlib software, die tot op heden verder ontwikkeld wordt. In opdracht van Adlib heb ik gewerkt voor onder andere Gelders Erfgoed, Bijbels Museum, de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Boekman Stichting en Theater Instituut Nederland. In die periode heb ik ook workshops verzorgd over webapplicatiebouw en informatie management (o.a. bij de Hogeschool van Amsterdam).

In 2005 ben ik gestopt met mijn bedrijf om me op het onderwijs te storten. Bij Mediacollege Amsterdam was ik lid van het kernteam dat voor dat instituut een opleiding game design in combinatie met AV/Animatie heeft opgezet. Daarnaast gaf ik ook les over game development en webapplicatiebouw. In 2008 kreeg ik de kans om te gaan werken bij Theater Instituut Nederland, waar ik me onder andere heb beziggehouden met het opzetten van een infrastructuur voor het ontsluiten van de collecties van het instituut. Daarnaast heb ik daar concepten ontwikkeld voor websites bij tentoonstellingen. Mijn periode bij TIN heb ik afgesloten met een werkend prototype voor theaterencyclopedie.nl dat de basis is van de huidige website. 

Vanaf 2007 tot 2013 was ik als bestuurder betrokken bij Stichting sArte.nl, een kleine organisatie met als doel het ontwikkelen van concepten en producten rond nieuwe media en cultuur.

Op dit moment werk ik voor de Universiteit van Amsterdam waar ik me bezig houd met beheer en ontwikkeling van de Adlib database ten behoeve van de UvA Bijzondere Collecties. Met de overname van de collectie van het voormalige theatermuseum door UvA, valt de digitale zorg voor deze collectie ook weer onder mijn taken. Verder ben ik bestuurder van de Stichting Cultuur Digitaal die zich bezig houdt met creatieve technologietoepassingen onder andere voor escape rooms en tentoonstellingen.

Nederlands